Gå till innehåll

Om Håkan

Det enda handikappet Håkan har      - är 15 i golf

I augusti år 1975 föddes på Falu Lasarett en liten grabb som fick namnet Håkan. Just den dagen då Håkan föddes är det enda tillfället i hans liv, då rörelse och viljan att ta sig framåt inte var den bästa vägen. Träningspasset i mammas mage slutade med att han snurrade navelsträngen runt halsen och det uppstod syrebrist vid förlossningen. Syrebristen ledde till en CP-skada.

Håkan växte upp med sin mor som såg till hans förmågor och tillät honom att utvecklats i vardagen som vilket barn som helst. Svårigheterna har inte alls sopats under mattan, tvärtom, de har lyfts upp till ytan för att kunna lösas på bästa sätt. Tack vare detta har Håkan sällan känt sig begränsad att göra det han verkligen vill i livet. Han fick tidigt lära sig, att i de allra flesta fall finns det en lösning när vi byter perspektiv och förhåller oss till situationen på ett gynnsamt sätt.

Vägen framåt har ändå inte på varit enkel. Det har funnits många svåra stunder genom åren. Framför allt har det jobbigt då Håkan känt sig orättvist placerad i fack utifrån våra samhällsnormer. Men tack vare en trygg familj där det har varit tillåtet att känna och tala allt det jobbiga, så kom också insikten: Jag måste tillåta mig att sig må som gör, även när jag inte är på topp, det är ända chansen att må riktigt bra och få tillgång till den kraft acceptansen ger. 

Håkan har alltid varit idrottsintresserad, han har åkt skidor, spelat innebandy och golf. Detta har han gjort för att det varit roligt men samtidigt utvecklades hans motorik på ett mycket positivt sätt. Intresset för människokroppen och träning växte. Insikten av att han trots CP-skadan kan utvecklas mycket mer än vad han själv insett, skapade tanken om att läsa till sjukgymnast.

Studierektorn trodde inte alls på att han ska klara av bli sjukgymnast och gav Håkan rådet att söka en annan utbildning. Nu fick Håkan stor nytta av sin bakgrund. Tack vare sina kunskaper om sig själv och sina förmågor gick han emot utbildningens råd och istället antog utmaningen. Håkan blev år 2006 en av världens första sjukgymnaster med CP-skada. Han har varit anställd som sjukgymnast vid habiliteringen i Mora och drivit egen mottagning.

Idag ligger allt fokus på föreläsandet i det egna företaget. Lovorden och de många stående ovationerna som följde efter de första talaruppdragen fick Håkan att åter följa sitt hjärta och är idag en av landets mest uppskattade föreläsare.