Gå till innehåll

Föreläsningar

Håkan ger i grunden en allmänmänsklig, inspirerande och berörande föreläsning som passar vid det flesta tillfällen, det senare vittnar hans referenser om. Håkans liv är alltid utgångspunkten i den föreläsning du väljer men kan anpassas efter dina behov om du så önskar. Håkan talar från Ystad till Kiruna inför små arbetsgrupper till stora events med hundratals åhörare.

Inspirationen och de glada skratten får du alltid, oavsett inriktning.

Är du intresserad av att boka Håkan till din sammankomst, eller bara kanske vill ställa några frågor så ta direktkontakt här.

TEMA: Mångfald | Tillgänglighet | Likabehandling  | Bemötande | Normer

Arbetsförmedlingen ifrågasatte valet att bli egen företagare och erbjöd honom istället en praktikplats där han skulle räkna spikar. Försäkringskassan uppmanade honom att gå tillbaka till sjukersättning. Rektorn på universitetet rekommenderade honom att söka sig någon annanstans – för att inte stjäla tid från klasskamraterna.

Att cp-skadade Håkan Svensson ville bli sjukgymnast ansågs orealistiskt. Hur skulle han klara de finmotoriska momenten, han som varken kunde skriva eller ens bjuda på ett glas vatten efter avslutad behandling. Att han – tack vare – sin cp-skada har en unik förståelse för kroppens möjligheter och begränsningar reflekterade ingen över.

I en angelägen föreläsning, fylld av skratt och tårar, berättar Håkan Svensson om våra besynnerliga behov av att kategorisera människor i fack och därifrån skapa normer som sedan blir vedertagna. Vårt fokus på grupper och dess olikheter hindrar inte bara enskilda individer att blomma ut i sin fulla kapacitet, det gör också att begrepp som mångfald och kulturell förståelse inte kan slå igenom på allvar.

När folk kommer till mig för att de har ont i ryggen, vem är det då som är handikappad?

TEMA: Inspiration | Målsättning | arbetsglädje | Eget ansvar
Rektorn för sjukgymnastutbildningen ville inte skriva in Håkan Svensson som elev. Antagligen för att han var ”den mest handikappade jäkel som satt sin fot på universitetet”. Tre år senare tog Håkan emot sin legitimation ur rektorns hand.

Tiotusentals träningstimmar och en massa kullerbyttor hade gett resultat, något som både elitidrottsmän, äventyrare och motivationskonsulter känner igen sig i.

Idag vet vi att människan kan utföra långt mycket mer än vad vi tror, i synnerhet om vi får jobba utifrån våra egna förutsättningar. Men när vi själva, och omgivningen, höjer ribban kan vi faktiskt uträtta regelrätta storverk. Precis som när 5-årige Håkan – mot alla odds och med mammas uppmuntran – lärde sig gå.

I en glädjespridande och inspirerande föreläsning delar Håkan Svensson med sig av sin egen insikt; jag lever inte bara, jag har ett liv. Visst kan offerkoftan värma oss en stund, men den når inte ända in i själ och hjärta.

Förr blev jag besvärad av att människor tittade. Idag säger jag: - Ja! Nu såg de min företagslogga på jackan!